Бета

Обекти

TЪРСИ

Крум Дерменджиев (скулптор)

 Кратка биография на скулптора Крум Дерменджиев.

 

Крум Дерменджиев е роден на 4 юли 1916 г. в България, в Благоевград, наричан по това време Горна Джумая. Член и съосновател е на Дружеството на новите художници, чиято цел е била да промени статуквото в сферата на изкуството в България. От 1952 г. до 1955 г. Крум Дерменджиев е асистент по специалност скулптура в академията при проф. Михаил Кац. Завършил е НХА в София, тогава наричана Държавна художествена академия през 1951 г. с оценка отличен 6 и писмена похвала.

В академията е обучаван от проф. Марко Марков и проф. Иван Лазаров, а преди академията се учи и работи в ателието на професор Любомир Далчев, който по-късно го нарича свой любим ученик. Ето какво разказва професор Любомир Далчев за Крум Дерменджиев:

„Но той носеше със себе си заряд на творец, работеше усърдно, с голямо желание и любов. Аз го обикнах, аз винаги съм обичал трудолюбивите хора. Работата е всякога гаранция за успех.", „В областта на портрета в много от образите Крум Дерменджиев постига завидна висота“.

(„Пътят на всеки творец“, в-к „Работническо дело„ 19.04.1968)

Крум Дерменджиев е участвал в състава на няколко комисии като представител на Държавната комисия по скулптура към Комитета за изкуство и култура и Съюза на българските художници при приемането на различни художествени произведения, но напуска по свое желание, за да се отдаде изцяло на скулптурата.

Крум Дерменджиев е автор на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и в местността Попови ливади, на Васил Левски в Благоевград, на Яне Сандански в Мелник и други. Освен в самостоятелни изложби в страната е участвал и в изложби в Москва, Киев и Берлин.

За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия. Сред тях са почетното звание заслужил художник (1970), заслужил гражданин на Благоевград (1975), орден „Кирил и Методий“ II степен (1976), орден „Стара планина“ I степен (2001) и почетен гражданин на Благоевград (2001).

През 2003 г. е награден и с почетен юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“ и почетна грамота от ВМРО, а през 2004 - та и с грамота от общонародна фондация "Христо Ботйов".

Датата на смъртта му е 1 февруари 2005 г., умира на 88 годишна възраст в град София.

Източник: Борис Дерменджиев, Сайтът на Крум Дерменджиев. http://kroumdermendjiev.blogspot.com/

Обекти към този автор

TЪРСИ